Tror du, at du ikke har noget at spise?
Vidste du...
...at næsten halvdelen af alt madspild stammer fra private hjem? Og ved du, hvad det skyldes? Livet.
Det kommer i vejen. Det får os til at tænke: "Jeg har ikke noget at spise." Selv, når der er mad lige der i vores køleskab.
Alene i Danmark spilder vi hvert år 700.000 tons mad, der kunne være blevet spist. Madspild koster danske forbrugere mere end 11 mia. kr. om året. Husholdninger spilder mere end 260.000 tons mad om året og fødevareindustrien 133.000 tons. Det er ikke kun dyrt, det udpiner også vores ressourcer og vores miljø. kilde
Det er derfor, Hellmann's er på en mission, der skal hjælpe folk med at være mere opfindsomme, så de kan nyde mad med den enkle glæde, det giver, og samtidig lade mindre gå til spilde. Lad os være enige om, at "god mad ikke bør gå til spilde!"
Når du kigger i køleskabet og tænker, "jeg har ikke noget at spise", så tag en krukke Hellmann's og tænk, "der er noget, jeg kan lave." Det er nemlig helt utroligt, hvad du kan lave med det "ingenting", der er tilbage i dit køleskab, og en lille smule Hellmann's.
Brug Hellmann's til at røre en dressing sammen, lave en lækker sandwich eller måske endda en cremet pastasauce. Hellmann's skaber smag, der kan hjælpe dig med at begrænse madspild.
Deltag i vores mission
#MakeTasteNotWaste (#VelsmagUdenSpild),
og prøv vores hurtige og nemme tips!
TIP TIL, HVORDAN DU REDUCERER MADSPILD:
VED AT REDUCERE DIT MADAFFALD BIDRAGER DU TIL ET BEDRE MILJØ. VI HAR HER SAMLET EN RÆKKE TIP TIL, HVAD DU KAN GØRE.
Med Hellmann's produkter kan du redde maden ved at forvandle dine rester til velsmagende retter på en enkel og hurtig måde. Brug Hellmann's til rester, og tilbered retter som wraps, wok, risotto, pizza, tærter, omelet, "baguette-sandwich", varme sandwich, quesadillas, fajitas, salater, gratiner og gryderetter.
- Lav en indkøbsliste – gerne på telefonen, så du ikke risikerer at glemme den. På den måde foretager du også færre impulskøb, der ofte alligevel ender i skraldespanden.
- Forskellen mellem "bedst før-dato" og "udløbsdato":
- Bedst før-datoen er en retningslinje for, hvornår maden bør blive spist. Det betyder ikke, at maden ikke er brugbar efter den dato. Tværtimod holder mad og drikke ofte meget længere end den oplyste bedst før-dato. Mad, der har overskredet bedst før-datoen, kan stadig sælges i butikkerne, hvis den kan spises, uden at den udgør en sundhedsfare. Ved at bruge dine sanser og se, lugte og smage på maden kan du finde ud af, om den stadig kan spises eller drikkes.
- Udløbsdatoen bruges til mad, der hurtigt bliver dårlig, og som kan udgøre en sundhedsrisiko efter et vist tidsrum. Datoen angiver derfor, hvor længe producenten er ansvarlig for, at fødevarerne ikke er sundhedsskadelige at spise på grund af forringet kvalitet. Butikkerne må ikke sælge fødevarer, der har overskredet udløbsdatoen.
- Grøntsager, der måske ikke længere er så præsentable, smager stadig godt i f.eks. gryderetter, gratiner og supper.
- Korrekt opbevaring af mad kan forlænge dens levetid. Nogle frugter udskiller ætylengas, som fremskynder modningsprocessen for andre grøntsager og frugter, der ligger i nærheden af dem. Opbevar derfor dine varer i deres emballage, så de ikke modnes hurtigere end nødvendigt.
- Smid ikke overskydende mad ud, bare fordi der ikke er nok til en fuld portion. Brug flere små portioner med rester til et mellemmåltid eller som en mættende wrap sammen med en god kold sauce. Se tip til enkle kolde saucer her.
- Frys mad ned, som du ved, du ikke har tid til at spise i løbet af de næste par dage.
- Når du køber ingredienser til retter, som du skal tilberede i den nærmeste fremtid, kan du med fordel købe mad, hvor udløbsdatoen eller bedst før-datoen nærmer sig. Det gavner både miljøet og pengepungen, da mange butikker reducerer prisen på denne type varer.
- Skræl, skær og frys frugt i portionsposer, som du nemt kan bruge til smoothies.
- Varerne holder længere i køleskabet, hvis det er koldt nok – 4-5 grader er en god rettesnor.
- Placer mad, hvor udløbsdatoen nærmer sig, forrest i køleskabet eller spisekammeret som en påmindelse om, at den skal bruges, inden den bliver dårlig.